雅思阅读判断题怎么解!在雅思阅读考试题型比较多,在考试中高频题型包括主旨题、判断题等,下面智课网为大家分享雅思阅读判断题解题技巧,通过实际例子帮助大家理解该题型的解题方法。

  一、 题型概述

  是非无判断题作为雅思阅读主流题型是很多考生深感困惑的一种题型。究其原因,主要在于中西文化在思维方式上的差异。中国人长期是二元思维方式,即只有“是”和“非”的观念。而西方社会的价值观更加侧重于证据性,即他们追求在思维上的细节对应性。

  因此,在解题中需要考生把思维观念稍做更改,适应雅思阅读考试这种新颖的题型。

  那么,是非无判断就是雅思中的难题吗?答案当然不是,那么有什么雅思阅读方法吗?

  首先,雅思作为一种针对语言的测试系统,而不是考查大家的IQ, 因此,判断题不会涉及任何逻辑推理。

  其次,判断题是一种细节题,因此重点考查大家SCANNING细节定位的能力。

  最后,是非无判断是三选一的选择题,正确率高达33.3%。

  二、 解题策略

  笔者通过长期教学得出结论,遵循解题技巧三步走,即可顺利解决是非无判断题。

  1. 定位方法

  想要快速解题,定位准确无疑是考生必须具备的能力。这也是雅思考试直接考查大家SCANNING的能力。KEY WORDS定位原则一般选择数字,专有名词,生僻字,物质名词,比较关系中的主体来定位。在长期的真题中摸索,是非无判断有一定的顺序性。在实际解题中可以结合KEY WORDS和顺序性依次定位。

  2. 判断原则

  TRUE:

  1)同义改写

  原文:Rarely do patients watch a doctor write with a pen that isn’t emblazoned with a drug’s name, or see a nurse use a tablet not bearing a pharmaceutical company’s logo.

  题目:Evidence of drug promotion is clearly visible in the healthcare environment.

  2)归纳总结

  原文:‘A better educated and less public has become disillusioned with the experts in general, and increasingly skeptical about science and empirically based knowledge,’ they said. ‘The high standing of professionals, including doctors, has been eroded as a consequence.’

  题目:In the past, Australians had a higher opinion of doctors than they do today.

  FALSE:

  1) 直接相反

  原文:A species becomes extinct when the last individual dies.

  题目:A species is said to be extinct when the last individual exists.

  2) 原文是多个并列(both, and, or, also),而题目中是必须或者只有(must, only)

  原文:Since the Winter Games began, 55 out of 56 gold medals in the men’s Nordic skiing events have been won by competitors from Scandinavia or the former Soviet Union.

  题目:Only Scandinavians have won gold medals in the men’s winter Olympics.

  3) 条件成分

  原文:The Internet has often been criticized by the media as a hazardous tool in the hands of young computer users.

  题目:The media has often criticized the Internet because it is dangerous.

  NOT GIVEN:

  1)内容在原文中没有提及

  2)题目范围小于原文范围,更具体

  原文:Our computer club provides printer.

  题目:Our computer club provides color printer.

  3)比较级关系不成立

  原文:In Sydney, a vast array of ethnic and local restaurants can be found to suit all palates and pockets.

  题目:There is now a greater variety of restaurants to choose from in Sydney than in the past.

  3. 书写规范

  雅思阅读考试的客观性体现在题目的一一对应和书写答案的规范性。雅思考试的是非无判断出题形式并不统一,甚至在一次考试的不同文章中也可能并不一致。考生在解题时要注意书写规范。YES/NO/NOT GIVEN or TRUE/FALSE/NOT GIVEN, 书写时要注意大写全拼。

  以上为雅思阅读判断题怎么解相关内容分享,接下来考生还需要结合大量的练习熟练的掌握。

  ------------------------------------------------------

  雅思真题解析及写作范文赏析

  雅思真题解析,雅思真题,雅思

  雅思真题解析及写作范文赏析!在雅思备考中考生要结合大量的练习掌握考点,下面智课网为大家分享写作部分的雅思真题解析及范文赏析,考生可以从中总结一些高分句型及答题模板,并实际的运用到自己的答题中。

  1、Some people think it is a valuable experience to travel abroad, whereas others believe it is a waste of time and expense since people already have TV programs and the internet nowadays. Discuss both views and give your own opinion.

  双边讨论题,A方观点国际旅行是一种宝贵的经历;B方观点电视节目和网络的普及让国际旅行变成了一种浪费时间和金钱的行为。需针对AB方观点分别分析双方的合理性,并在接下来给出自己的态度(可支持A/B,也可采取中立态度),双方各自的劣势不需提及。

  The industry of international tourism has been greatly boosted, which is facilitated by the increase of curiosity among civilians towards alienate cultures as well as the advancement in economic situations within different natural boundaries. Although, under the assistance of high-tech devices and innovative programs, it is still of great value to experience a foreign country in person.

  What is unquestionable about the rationality of supporters who regard international travel as a waste of time and money is that the renovated shooting technology, high-definition of TV screen and the widespread network cables have already enabled people to embrace knowledge and gorgeous views from almost every corner of the world without stepping out of their bedroom. The vivid scenes of different programs cannot only offer audiences with almost genuine experience of traveling, but also can better convey related knowledge through narrations of instructions. The convenience of the cyber space can also satisfy the demands of every explorer with a free platform to share and exchange opinions. Hence it is understandable for such a group of people to hold the view.

  The real circumstances, however, shall never be learned without being personally on the scene. The pictures and expressions provided by TV programs and the internet can merely offer two-dimensional viewing experience whereas wandering around a foreign country will pave direct access to the real lifestyle, underlying cultural characteristics and traditions of the particular country. Compared with watching and internet surfing, international trip can also help to relieve tensions and stress accumulated in routine work and study through living a different life people never had before with the sense of curiosity serving as the source of motivation.

  From my perspective, it is highly valuable for people to set on international travel, during which people can both please their eyes through appreciating the natural beauty and ease their minds through breaking from the present status quo.

  2、People can eat a wide variety of food that can be grown in other areas. As a result, people eat more food produced in other regions than local food. Discuss the advantages and disadvantages.

  在很多国家,人们现在可以吃到很广很多样的食物。因此,比起当地食物,他们会吃更多来自其他地区的食物。你认为这一发展的优点是否多于缺点?

  单边讨论题,分析“人们更多的吃外来食物”这一现象的优点和缺点。本题只问优点和缺点,而并没有明确给出优缺点所涉及的具体对象。可以从市民生活和健康的角度,或是从商品市场和销售的角度,甚至是文化交流和融合的角度展开话题。

  The innovation of both logistics transportation and refrigeration technology have already enriched residential dietary selection, people therefore obtain more opportunities to approach diverse food from all over the world and plenty of local food is meanwhile substituted by the exotic one. Personally, I do not think this tendency is absolutely positive.

  Admittedly, visible benefits could be found under this change. Firstly, it could provide citizens with a wider range of options, extending their selections of ingredients beyond home-produced vegetables, fruits and meat, which could better cater to their appetite. Besides, it could, to a large extent, prevent the monopoly of local food towards the local catering market by promoting the benignant competition between imported food and local food. Otherwise, dominated by local suppliers for a long term, the lack of competition would lead to the decline of food quality within local market.

  However, compared with the merits this practice can provide, its drawbacks in the long run may be more considerable. First and foremost, when confronting with increasingly abundant dietary choice, it is of difficulty for dwellers to resist the temptations brought by multiple foreign foods, and the overeating phenomenon will gradually develop into normal state, which is noxious to the public’ s physical well-being. Moreover, delivering food from one place to another via long-distance airline or railway transportation will inevitably consume a host of fuels, causing the huge expenditure on delivery and transportation, thereby triggering the rise of prices in those imported commodities and reducing their cost-effectiveness.

  To conclude, even though this trend enriches the consumers' dietary enjoyment, while[however], if this enjoyment was at the cost of environment[health], it would not be supposed to be advocated among the public.

  以上为雅思真题解析及写作范文内容分享,希望帮助大家积累更多的雅思写作素材资料,充分备考雅思写作。

展开显示全文