考生在备考雅思阅读时,需要注重提升阅读的速度,以免在正式考试的时候,因为时间不够而不能按时完成任务,为方便大家进行雅思阅读练习智课网为大家带来了雅思阅读练习题目及答案解析,一起来了解一下。

        点击》》了解剑桥雅思阅读4-11原文+译文+解

  先来了解一下智课网为大家分享的雅思阅读练习题目:

  You should spend about 20 minutes on Questions 27-40, which are based on Reading Passage 3 on the following pages.

  Questions 27-32

  Reading Passage 3 has six paragraphs, A-F.

  Choose the correct heading for each paragraph from the list of headings below.

  Write the correct number, i-viii, in boxes 27-32 on your answer sheet.

  List of Headings

  i The difficulties of talking about smells

  ii The role of smell in personal relationships

  iii Future studies into smell

  iv The relationship between the brain and the nose

  v The interpretation of smells as a factor in defining groups

  vi Why our sense of smell is not appreciated

  vii Smell is our superior sense

  viii The relationship between smell and feelings

  27 paragraph A

  28 paragraph B

  29 paragraph C

  30 paragraph D

  31 paragraph E

  32 paragraph F

  The meaning and power of smell

  The sense of smell, or olfaction, is powerful. Odours affect us on a physical, psychological and social level. For the most part, however, we breathe in the aromas which surround us without being consciously aware of their importance to us. It is only when the faculty of smell is impaired for some reason that we begin to realise the essential role the sense of smell plays in our sense of well-being

  A A survey conducted by Anthony Synott at Montreal's Concordia University asked participants to comment on how important smell was to them in their lives. It became apparent that smell can evoke strong emotional responses. A scent associated with a good experience can bring a rush of joy, while a foul odour or one associated with a bad memory may make us grimace with disgust. Respondents to the survey noted that many of their olfactory likes and dislikes were based on emotional associations. Such associations can be powerful enough so that odours that we would generally label unpleasant become agreeable, and those that we would generally consider fragrant become disagreeable for particular individuals. The perception of smell, therefore, consists not only of the sensation of the odours themselves, but of the experiences and emotions associated with them.

        点击》》了解剑桥雅思阅读4-11原文+译文+解

  B Odours are also essential cues in social bonding. One respondent to the survey believed that there is no true emotional bonding without touching and smelling a loved one. In fact, infants recognise the odours of their mothers soon after birth and adults can often identify their children or spouses by scent. In one well-known test, women and men were able to distinguish by smell alone clothing worn by their marriage partners from similar clothing worn by other people. Most of the subjects would probably never have given much thought to odour as a cue for identifying family members before being involved in the test, but as the experiment revealed, even when not consciously considered, smells register.

  C In spite of its importance to our emotional and sensory lives, smell is probably the most undervalued sense in many cultures. The reason often given for the low regard in which smell is held is that, in comparison with its importance among animals, the human sense of smell is feeble and undeveloped. While it is true that the olfactory powers of humans are nothing like as fine as those possessed by certain animals, they are still remarkably acute. Our noses are able to recognise thousands of smells, and to perceive odours which are present only in extremely small quantities.

雅思阅读练习,雅思阅读,雅思

  D Smell, however, is a highly elusive phenomenon. Odours, unlike colours, for instance, cannot be named in many languages because the specific vocabulary simply doesn't exist. ‘It smells like…,’ we have to say when describing an odour, struggling to express our olfactory experience. Nor can odours be recorded: there is no effective way to either capture or store them over time. In the realm of olfaction, we must make do with descriptions and recollections. This has implications for olfactory research.

  E Most of the research on smell undertaken to date has been of a physical scientific nature. Significant advances have been made in the understanding of the biological and chemical nature of olfaction, but many fundamental questions have yet to be answered. Researchers have still to decide whether smell is one sense or two — one responding to odours proper and the other registering odourless chemicals in the air. Other unanswered questions are whether the nose is the only part of the body affected by odours, and how smells can be measured objectively given the non-physical components. Questions like these mean that interest in the psychology of smell is inevitably set to play an increasingly important role for researchers.

  F However, smell is not simply a biological and psychological phenomenon. Smell is cultural, hence it is a social and historical phenomenon. Odours are invested with cultural values: smells that are considered to be offensive in some cultures may be perfectly acceptable in others. Therefore, our sense of smell is a means of, and model for, interacting with the world. Different smells can provide us with intimate and emotionally charged experiences and the value that we attach to these experiences is interiorised by the members of society in a deeply personal way. Importantly, our commonly held feelings about smells can help distinguish us from other cultures. The study of the cultural history of smell is, therefore, in a very real sense, an investigation into the essence of human culture.

  Questions 33-36

  Choose the correct letter, A, B, C or D.

  Write the correct letter in boxes 33-36 on your answer sheet.

  33 According to the introduction, we become aware of the importance of smell when

  A we discover a new smell.

  B we experience a powerful smell.

  C our ability to smell is damaged.

  D we are surrounded by odours.

  34 The experiment described in paragraph B

  A shows how we make use of smell without realising it.

  B demonstrates that family members have a similar smell.

  C proves that a sense of smell is learnt.

  D compares the sense of smell in males and females.

  35 What is the write doing in paragraph C?

  A supporting other research

  B making a proposal

  C rejecting a common belief

  D describing limitations

  36 What does the write suggest about the study of smell in the atmosphere in paragraph E?

        点击》》了解剑桥雅思阅读4-11原文+译文+解

  A The measurement of smell is becoming more accurate.

  B Researchers believe smell is a purely physical reaction.

  C Most smells are inoffensive.

  D Smell is yet to be defined.

  Questions 37-40

  Complete the sentences below.

  Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.

  Write your answers in boxes 37-40 on your answer sheet.

  37 Tests have shown that odours can help people recognise the.......... belonging to their husbands and wives.

  38 Certain linguistic groups may have difficulty describing smell because they lack the appropriate ................ .

  39 The sense of smell may involve response to................ which do not smell, in addition to obvious odours.

  40 Odours regarded as unpleasant in certain.................are not regarded as unpleasant in others.

  看了以上雅思阅读练习题目,我们一起来了解一下阅读练习的答案解析:

  Question 27

  答案: viii

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文:A段第2句“It became apparent…”

  解题思路:A段主题句指出,气味可以唤起强烈的情感回应,即指出了气味与感觉的关系。

  因此答案为viii。

  Question 28

  答案: ii

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文:B段第1句“Odours are also…”

  解题思路:B段主题句强调气味是社会联系的基本线索,即指出了其在人际关系中的作用。因此答案为ii。

  Question 29

  答案: vi

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文:C段第1句“In spite of its importance…”

  解题思路:C段主题句后半部分指出嗅觉在很多文化中被轻视,随后分析原因。因此答案为vi。

  Question 30

  答案: i

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文: D段第2句“Odours, unlike colours, for instance, cannot…”

  解题思路: D段主题句直接指出了在很多语言中缺乏描述气味的词汇。因此答案为i。

  Question 31

  答案: iii

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文: E段第2句“Significant advances…”

  解题思路: E段主题句后半句转折之后指出,很多关于气味的最基本的问题还有待解决,即点明未来的研究任务。因此答案为:iii。

  Question 32

  答案: v

  关键词: 段落匹配题,无关键词

  定位原文: F段倒数第2句“Importantly, our commonly …”

  解题思路: F段主题句较难确定。句中指出,对于气味的感觉可以区分不同的文化。关键要理解 distinguish…from…的意思。因此答案为v。

  Question 33

  答案: C

  关键词: introduction, aware of, importance

  定位原文: 引言最后一句

  解题思路:题目问我们什么时候发现气味的重要性,引言最后一句说“只有嗅觉失灵时,我们 才感觉到它的重要性”,从而可得出答案。题干中的 aware of 对应本句中的 realize,题目中的 importance 对应本句中的 essential role,文章中的 is impaired 对应选项 C 中 damaged。

  Question 34

  答案: A

  关键词: paragraph B, experiment

  定位原文: B段最后1句“Most of the subjects…”

  解题思路:通过题目中experiment定位至文章B 段第 5 行 test。本题考查实验所证明的理论, 应着重寻找其结论。由本段倒数第 2 行 the experiment revealed 可知,其后句子为实验结论。 原文中的 not consciously considered 对应选项 A 中 without realizing it。

  Question 35

  答案: C

  关键词: paragraph C

  定位原文: C段内容

  解题思路: 由选项可知,本题求证作者的写作目的。由本段第 3 句 while 可知,作者采用驳论法。另外,本题也可通过排除法选出正确答案。

  Question 36

  答案: D

  关键词: paragraph E, atmosphere

  定位原文: E段第3句“Researchers…”

  解题思路: 通过题目中的atmosphere定位至E 段第 3 句最后的 in the air。由本句的主句 researchers have still to decide 可知 D 选项 smell is yet to be defined 为正确答案。

  Question 37

  答案: clothing

  关键词: tests, husbands and wives

  定位原文: B段第4句“.. women and men were able to…”

  解题思路:此题定位句中的marriage partners对应定位词。空格中所填词应为丈夫和妻子所拥有的一件东西,belonging to对应文中的worn by。故此题答案为clothing。

  Question 38

  答案: vocabulary

  关键词: linguistic groups, describing

  定位原文: D段第2句“Odours, unlike colours…”

  解题思路: 此题定位有难度,但依据顺序原则及对之前所做题目的印象还是能定位到D段,其中 named 对应 describing, languages 对应linguistic groups。空格中所填词应为缺乏的东西。故此题答案为vocabulary。

  Question 39

  答案: chemicals

  关键词: not smell, obvious odours

  定位原文: E段第3句“... one responding to odours proper and the other registering odourless chemicals in the air.”

  解题思路:此题定位较难,但根据第36题的定位句就能直接解题。句中的odourless对应not smell,空格中所填词应为闻不到的东西。故此题答案为chemicals 。

  Question 40

  答案: cultures

  关键词: unpleasant

  定位原文: F段第3句“...smells that are considered to be offensive in some cultures may be perfectly acceptable in others.”

  解题思路:此题定位需要根据句子中的对立关系,文中的 offensive 和 perfectly acceptable即为对立,分别对应pleasant和unpleasant。空格中所填词应为被认为unpleasant的地方。故此题答案为cultures。

  以上是智课网为大家分享的雅思阅读练习题目及答案解析,希望能够对大家进行雅思阅读部分的练习有帮助。

展开显示全文