剑桥雅思系列真题是剑桥大学考试委员会外语考试部出版各类考试真题的唯一官方出版社出版的权威教材,书中包含最新的雅思全真试题资料,是各类雅思考生备考过程中必不可少的参考书。非常适合学生自学的习题解答和听力录音文本。

  Question 1

  答案:A

  关键词:box/beginning

  定位原文:标题下方方框中

  解题思路:题目是问文章开头的方框当中的引言是什么意思。A答案:exemplify例证;举……例子;B答案是解释国际流浪儿童组织建立的原因;C答案:outline描述,描画轮廓;D答案中highlight是指突出、强调。很明显引言是在举例子,故正确答案选A。

  Question 2

  答案:D

  关键词:purpose/S.K.I

  定位原文:Introduction部分第2段首句“Over the past nine years, …lives of street children.”

  解题思路:“to support the economic lives of street children...等同于D答案,而其他三个选项基本未提到。

  Question 3

  答案:C

  关键词:reason/end up

  定位原文:Background部分的第一段首句“Typically, children do not end up on … and violence.”

  解题思路:…the demand for income at home...等同于poverty,而D答案crime并不是儿童流浪的原因,而是其可能产生的后果。

  Question 4

  答案:C

  关键词:independent

  定位原文:Background部分的第2段最后1句“Many children may choose entrepreneurship because it allows them a degree of independence,”

  解题思路:A,B,D三个答案都比较极端,只有C符合本文的主题。children独立的方式是“choose entrepreneurship”与C选项中的“set up their own businesses”是同义替换,故C 正确。

  Question 5

  答案:Sudan/India

  关键词:country/courier service

  定位原文:Street Business Partnerships部分第1点“The S.K.I. Bicycle Courier Service first started in the Sudan. Participants in this enterprise were supplied with bicycles, which they used to deliver parcels and messages, and which they were required to pay for gradually from their wages. A similar program was taken up in Bangalore, India.”

  解题思路:提供courier service的两个国家分别是Sudan和India。

  Question 6

  答案:bicycles

  关键词:courier service

  定位原文:Street Business Partnership部分第1点

  解题思路:题干中的provision是文中provide的变形,所以这里的正确答案是bicycles。

  Question 7

  答案:Shoe Shine Collective

  关键词:Dominican Republic

  定位原文:Street Business Partnership部分第2点“Another successful project, The Shoe Shine Collective, was a partnership program with the Y.W.C.A. in the Dominican Republic. In this project, participants were lent money to purchase shoe shine boxes. They were also given a safe place to store their equipment, and facilities for individual savings plans.”

  解题思路:定位到原文,可知答案是Shoe Shine Collective。

  Question 8

  答案:life skills

  关键词:Zambia

  定位原文:Street Business Partnership部分第3点“The Youth Skills Enterprise Initiative in Zambia is a joint program with the Red Cross Society and the Y.W.C.A. Street youths are supported to start their own small business through business training, life skills training and access to credit.”

  解题思路:定位到该句话末尾,可知正确答案是life skills。

  Question 9

  答案:NO

  关键词:set up/money

  定位原文:Lessons learned部分第1点“Being an entrepreneur is not for everyone, for every street child.”

  解题思路:很明显文中说的不是对于每个人来说的,所以答案应该是NO。

  Question 10

  答案:NOT GIVEN

  关键词:families/S.K.I.

  定位原文:Lessons learned部分第4点“There are tremendous advantages to involving parents or guardians in the program, where such relationships exist. Home visits allow staff the opportunity to know where the participants live, and to understand more about each individual's situation.”

  解题思路:这一点当中虽然提到了流浪儿童的家人,但是并没有说明他们是否要从S.K.I.那里得到帮助,属于纯粹未提及型的NOT GIVEN。

  Question 11

  答案:NO

  关键词:loan

  定位原文:Lessons learned部分第5点“Small loans are provided initially for …ranged from US$30-$100.”

  解题思路:题目当中如果含有ONLY/ONE这样的词,往往选NO。从文中我们也可以看出孩子们不只可以申请一笔贷款。

  Question 12

  答案:YES

  关键词:pay back

  定位原文:Lessons learned部分第6点“All S.K.I. programs have charged interest on the loans, primarily to get the entrepreneurs used to the concept of paying interest on borrowed money. Generally the rates have been modest (lower than bank rates).”

  解题思路:All S.K.I. programs have charged interest on the loans.所有的计划都要收取利息,也就是要多还一点钱。

  Question 13

  答案:A

  关键词:conclude

  定位原文:Conclusion部分“However, we believe that credit must be extended in association with other types of support...”

  解题思路:根据conclude可以定位到conclusion部分,根据“credit must be extended in association with other types of support”可知正确答案是A。

  Question 14

  答案:iii

  关键词:无

  定位原文:A部分:第一段首句Volcanoes are the ultimate earth-moving machinery. 第二段:Eruptions have rifted continents…a basement of volcanic basalt.

  第三段开头:Volcanoes have not only made the continents,they are also thought to have made the world's first stable atmosphere and...

  解题思路:A部分说明了火山活动的作用,正好和iii选项中的火山与地球的特征吻合,因此答案为iii。

  Question 15

  答案:i

  关键词:无

  定位原文:B部分:第1段:整个段落描述了火山爆发的起因。第二段最后:

  These fracture zones, where the collisions occur, are where earthquakes happen. And,very often, volcanoes.

  解题思路:通过扫描这两个段落,发现其中主要将地球比喻成一个鸡蛋,并且由此说明了火山爆发的原因。因此答案应该是i。

  Question 16

  答案:iv

  关键词:无

  定位原文:第2段:Sometimes,it is slow...第3段;Sometimes the magma moves very swiftly indeed. 第4段:The biggest eruptions are deep on the mid-ocean floor.

  解题思路:此部分出现了大量的火山名字,由此我们可以预测该段落讲的是火山喷发的不同类型。因此答案是iv。

  Question 17

  答案:vi

  关键词:无

  定位原文:第1段:But volcanoes are not very predict?able.

  解题思路:vi答案是说火山爆发的不可预测性。

  Question 18

  答案: plates/the tectonic plates/the plates

  关键词:sections of the earth's crust/volcanic activity

  定位原文:C部分的第4段第2句“...and you can see the rough outlines of what are called tectonic plates--the plates which make up the earth's crust and mantle.”

  解题思路:很明显,应该是被叫做the tectonic plates。

  Question 19

  答案:magma

  关键词:molten rock from the mantle

  定位原文:C部分第2段第1句:Sometimes it is slow: vast bubbles of magma—molten rock from the mantle…

  解题思路:根据关键词定位,可知答案为magma。

  Question 20

  答案:ring of fire

  关键词:zone/the Pacific Ocean

  定位原文:C部分第4段第3句:The most dramatic of these is the Pacific “ring of fire”...

  解题思路:根据定位句信息可知正确答案是ring of fire。

  Question 21

  答案:600 years/for 600 years/600

  关键词:Mount Pinatubo/inactive

  定位原文:D部分第1段最后一句:In the case of Mount Pinatubo, this took 600 years.

  解题思路:根据定位句信息可知正确答案是600 years。

  Question 22

  答案:water

  关键词:produce/atmosphere

  定位原文:A部分的第3段第1句:Volcanoes have not only made the continents, they are also thought to have made the world's first stable atmosphere and provided all the water for the oceans, rivers and ice-caps.

  解题思路:火山不仅制造出陆地,也为地球提供了大气,为海洋、河川和冰帽提供了水。

  Question 23

  答案:magma/lava

  关键词:different types of eruptions /moves slowly

  定位原文:Sometimes it is slow: vast bubbles of magma—molten rock from the mantle—inch to?wards the surface.

  解题思路:首先可以根据之前做过的LIST OF HEADINGS题判定,C部分讲到了不同类型的火山爆发。然后寻找slowly这个词。根据定位句信息可知正确答案是magma。

  Question 24

  答案:(west) India

  关键词:quickly/horizontally Northern Ireland/Wales/South Africa

  定位原文:C部分第2段第2句:Sometimes—as in Northern Ireland, Wales and the Karoo in South Africa一the magma rose faster,and then flowed out horizontally on to the surface in vast thick sheets. In the Deccan Plateau in western India, …

  解题思路:此处要求填一个地名,根据定位句信息可知正确答案为(west) India。

  Question 25

  答案:explodes

  关键词:third/lava/very quickly/violently

  定位原文:C部分第3段前3句:Sometimes the magma moves very swiftly indeed. It does not have time to cool as it surges upwards. The gases trapped in side the boiling rock expand suddenly, the lava glows with heat, it begins to froth, and it exploded with tremendous force.

  解题思路:这个空要求填一个动词,而且要注意时态。根据定位句信息可知正确答案为explodes。

  Question 26

  答案:gases

  关键词: magma/emitted

  定位原文:C部分第3段:Sometimes the magma moves very swiftly indeed. It does not have time to cool as it surges upwards. The gases trapped in side the boiling rock expand suddenly,...

  解题思路:emit是“发射,发出”的意思,跟文中的expand属于同义替换,故正确答案应该是gases。

  Question 27

  答案:D

  关键词:recording

  定位原文:D段首句“Today, researchers often tape-record informants.”

  解题思路:题干问的刚好是哪一段讲到了录音对人们谈话方式的影响。故答案是D。

  Question 28

  答案:E

  关键词:body language

  定位原文:E段第3句“Where possible, therefore, the recording has to be supplemented by the observer's written comments on the non-verbal behavior of the participants,...”

  解题思路:题干问的是哪一段讲到了记录人们肢体语言的重要性。故答案是E。

  Question 29

  答案:C

  关键词:social situation

  定位原文:C段第2句“Age, sex,social background and other aspects of identity are important, as these factors are known to influence the kind of language used.”

  解题思路:题目问的是哪段提到了语言受到社会背景的影响。故答案是C。

  Question 30

  答案:D

  关键词:self-conscious

  定位原文:D段第6句“Some recordings are made without speakers being aware of the fact — a procedure that obtains very natural data,...”

  解题思路:题目问的是哪一段提到了如何帮助资料提供者变得自然一点。故答案是D。

  Question 31

  答案:F

  关键词:specific data various methods

  定位原文:F段第3句和最后一句“A large number of points can be covered in a short time, using interview work-sheets and questionnaires.”

  “There are also several direct methods of elicitation,…”

  解题思路:题目问的是哪段提到了产生详细信息的不同方式。答案是F。

  Question 32

  答案: (the) linguists (acts)/(the) linguist (act)

  关键词:convenient/not objective enough

  定位原文:B段倒数第2句“Often, when studying their mother tongue, linguists act as their own informants, judging the ambiguity, acceptability, or other properties of utterances against their own intuitions. The convenience of this approach makes it widely used, and it is considered the norm in the generative approach to linguistics.”

  解题思路:根据定位句信息可知答案为linguists act。

  Question 33

  答案:foreign languages

  关键词:non-linguist

  定位原文:B段最后两句:…at which point recourse is needed to more objective methods of enquiry, using non-linguists as informants. The latter procedure is unavoidable when working on foreign languages, or child speech.

  解题思路:根据定位句信息可知答案为foreign languages。

  Question 34

  答案:(the) (poor) quality

  关键词:recording/sound

  定位原文:D段第3-4句“But obtaining naturalistic, good-quality data is never easy. People talk abnor?mally when they know they are being recorded, and sound quality can be poor. ”

  解题思路:根据定位句信息可知答案为(the)(poor)quality。

  Question 35

  答案:facial expression

  关键词:video/speaker

  定位原文:E段第4句“A facial expression, for example, can dramatically alter the meaning of what is said.”

  解题思路:根据定位句信息可知答案为facial expression。

  Question 36

  答案:video recording/camera/video camera/recording

  关键词:video/miss certain things

  定位原文:E段最后一句“Video recording avoid these problems to a large extent, but even they have limitations (the camera cannot be everywhere), and transcriptions always bene?fit from any additional commentary provided by an observer.”

  解题思路:根据定位句信息可知答案为video recording/camera/video camera/recording。

  Question 37

  答案:fre?quency of usage

  关键词:comment

  定位原文:G段第2句“A corpus enables the linguists to make unbiased statements about fre?quency of usage,...”

  解题思路:这里的make unbiased statements about和题干中的comment objectively on是同义替换,故正确答案为fre?quency of usage。

  Question 38

  答案:particular linguistic feature

  关键词:while/focus on

  定位原文:G段第4句“Some corpora attempt to cover the language as a whole, taking extracts from many kinds of text; others are extremely selective, providing a collection of material that deals only with a particular linguistic feature.”

  解题思路deals only with和focus on在这里是同义替换,故正确答案为particular linguistic feature。

  Question 39

  答案:size

  关键词:length of time

  定位原文:The size of the corpus depends on practical factors, such as the time available to collect, process and store the data.

  解题思路:corpus的size取决于很多因素,例如时间等,所以题干中时间的长短会影响的应该是corpus的size。

  Question 40

  答案:intuitions

  关键词:those who speak

  定位原文:G段最后一句“An important principle is that all corpora, whatever their size,are inevitably limited in their coverage, and always need to be supplemented by data de?rived from the intuitions of native speakers of the language, through either introspection or experimentation.”

  解题思路:根据定位信息,可知正确答案为intuitions。

展开显示全文