在雅思阅读考试中,选择题是占比比较大的题型,而且对于考生来说也是比较常见的题型。那么我们在做选择题的时候有哪些技巧呢?今天小编来为大家介绍一下雅思阅读选择题的特点以及解题步骤,希望这些分享能帮助大家快速解答选择题。

  选择题题目特点

  1. 一定符合顺序原则

  2. 可以分为三类:细节理解型;举例目的型;原文主旨型

  根据过往经验,从比例上来看细节理解型比重最大,因而本次将着重为大家演示细节理解型该如何解题。

  选择题解题步骤

  1. 划出题目当中的定位词;审题,明确考察对象

  2. 根据定位词定位回原文,阅读相关信息

  3. 根据原文答案确定答案,正确答案为与原文内容的同义替换

  下面我们以C8T2P3的选择题33题为例

  According to the introduction, we become aware of the importance of smell when

  A. we discover a new smell.

  B. we experience a powerful smell.

  C. our ability to smell is damaged

  D. we are surrounded by odours.

  审题,得出考察内容是在_______时候we become aware of the importance of smell. 定位词 the importance of smell, become aware. 定位在文章的斜体字介绍中:

  The sense of smell, or olfaction, is powerful. Odours affect us on a physical, psychological and social level. For the most part, however, we breathe in the aromas which surround us without being consciously aware of their importance to us. It is only when the faculty of smell is impaired for some reason that we begin to realise the essential role the sense of smell plays in our sense of well-being.

  重点内容为It is only when the faculty of smell is impaired for some reason that we begin to realize the essential role the sense of smell plays in our sense of well-being. 答案是when后面的内容提到the faculty of smell is impaired (损害,伤害),即smell被损害的时候,对应正好就是C选项。其他均为无中生有选项。

  再以34题为例

  The experiment described in paragraph B

  A. shows how we make use of smell without realizing it.

  B. demonstrate that family members have a similar smell.

  C. proves that a sense of smell is learnt.

  D. compares the sense of smell in males and females.

  审题,得出考察内容是对Paragraph B中的experiment的描述。定位词experiment, paragraph B. 定位去原文中的B段

  B Odours are also essential cues in social bonding. One respondent to the survey believed that there is no true emotional bonding without touching and smelling a loved one. In fact, infants recognise the odours of their mothers soon after birth and adults can often identify their children or spouses by scent. In one well-known test, women and men were able to distinguish by smell alone clothing worn by their marriage partners from similar clothing worn by other people. Most of the subjects would probably never have given much thought to odour as a cue for identifying family members before being involved in the test, but as the experiment revealed, even when not consciously considered, smells register.

  跟实验有关的内容为:in one of well-known test, women and men were able to distinguish by smell alone clothing worn by the marriage partners from simiar… but as the experiment revealed, even when not consciously considered, smells register. 实验对象用smell去区分不同人身上的味道,但是却没有意识到使用了smell,因此正确答案为A。

  其他选项:B.原文未提及family members have a similar smell. 只是提及similar clothing.为张冠李戴选项。 C和D均为无中生有选项。

  以上是小编为大家带来的“雅思阅读的选择题怎么做”相关内容,在这里小编预祝各位考生能通过高效的备考雅思阅读考试,在雅思考试中顺利拿到高分,早日为留学做好规划与准备。


展开显示全文