在GRE阅读中难免会出现篇幅较长的文章,文章的内容有时候确实会比较难理解,这也是导致考生常常读了后面不记得前面内容的原因。想要在GRE阅读方面取得高分,考生必须培养速记能力。本文小编将为大家分享GRE阅读逻辑第四部分,考生可以以此检验一下自己的速记能力。

  16. The axis of Earth’s daily rotation is tilted with respect to the plane of its orbit at an angle of roughly 23 degrees. That angle can be kept fairly stable only by the gravitational influence of Earth’s large, nearby Moon. Without such a stable and moderate axis tilt, a planet’s climate is too extreme and unstable to support life. Mars, for example, has only very small moons, tilts at wildly fluctuating angles, and cannot support life.

  If the statements above are true, which one of the following must also be true on the basis of them?

  A. If Mars had a sufficiently large nearby moon, Mars would be able to support life.

  B. If Earth’s Moon were to leave Earth’s orbit, Earth’s climate would be unable to support life.

  C. Any planet with a stable, moderate axis tilt can support life.

  D. Gravitational influences other than moons have little or no effect on the magnitude of the tilt angle of either Earth’s or Mars’s axis.

  E. No planet that has more than one moon can support life.

  参考思路:

  A only by B。 B是A的必要条件, 非B推出非A。

  If Earth’s Moon were to leave Earth’s orbit -----〉That angle cannot be kept fairly stable ---

  a planet’s climate is too extreme and unstable to support life.( based on Without such a stable and moderate axis tilt, a planet’s climate is too extreme and unstable to support life.)

  (B) If Earth’s Moon were to leave Earth’s orbit, Earth’s climate would be unable to support life.

  Is correct!

  此题为典型的逻辑关系推理题。

  17. Psychologist: Some astrologers claim that our horoscopes completely determine our personalities, but this claim is false, I concede that identical twins---who are, of course, born at practically the same time---often do have similar personalities. However, birth records were examined to find two individuals who were born 40 years ago on the same day and at exactly the same time---one in a hospital in Toronto and one in a hospital in New York. Personalities of these two individuals are in fact different.

  Which one of the following is an assumption on which the psychologist’s argument depends?

  A. Astrologers have not subjected their claims to rigorous experimentation.

  B. The personality differences between the two individuals cannot be explained by the cultural difference between Toronto and New York.

  C. The geographical difference between Toronto and New York did not result in the two individuals having different horoscopes.

  D. Complete birth records for the past 40 years were kept at both hospitals.

  E. Identical twins have identical genetic structures and usually have similar home environments.

  答案:C

  思路: Psychologist举例否原观点,举的反例必定是在原观点相同的前提情况下产生了与原观点不同的结论。原观点的前提情况是相同星座,结论是性格相同。反例的前提情况需要与原观点的一致,所以即是不管多伦多还是纽约生的星座是一样的。

  A, 是无关选项,占星家们做没做实验对原文半点影响没有。

  B, 是无关选项,心理学家们驳的是星象,跟文化没关系。

  D, 是废话,重复了原文的背景。

  E, 也是废话,重复了原文的背景。

  18. Modern navigation systems, which are found in most of today’s commercial aircraft, are made with low-power circuitry, which is more susceptible to interference than the vacuum-tube circuitry found in older planes. During landing, navigation systems receive radio signals from the airport to guide the plane to the runway. Recently, one plane with low-power circuitry veered off course during landing, its dials dimming, when a passenger turned on a laptop computer. Clearly, modern aircraft navigation systems are being put at risk by the electronic devices that passengers carry on board, such as cassette players and laptop computers.

  Which one of the following, if true, LEAST strengthens the argument above?

  A. After the laptop computer was turned off, the plane regained course and its navigation instruments and dials returned to normal.

  B. When in use all electronic devices emit electromagnetic radiation, which is known to interfere with circuitry.

  C. No problems with navigational equipment or instrument dials have been reported on flights with no passenger-owned electronic devices on board.

  D. Significant electromagnetic radiation from portable electronic devices can travel up to eight meters, and some passenger seats on modern aircraft are located within four meters of the navigation systems.

  E. Planes were first equipped with low-power circuitry at about the same time portable electronic devices became popular.

  答案:E

  思路: E是无关选项,同时装备无法支持飞机航行受电子设备干扰。其他选项都能支持。

  A, 加强选项,关了电玩后,飞机就正常了,说明电玩有影响。

  B, 加强选项,直接说电玩影响飞机电路。

  C, 没有电玩,飞机没影响,相对加强力度弱些,但比起E来也能勉强算做加强。

  D, 加强选项,电玩八米有影响,有些乘客就坐在电路八米内。

  19. Jane: Television programs and movies that depict violence among teenagers are extremely popular. Given how influential these media are, we have good reason to believe that these depictions cause young people to engage in violent behavior. Hence, depictions of violence among teenagers should be prohibited from movies and television programs, if only in those programs and movies promoted to young audiences.

  Maurice: But you are recommending nothing short of censorship! Besides which, your claim that television and movie depictions of violence cause violence is mistaken: violence among young people predates movies and television by centuries.

  Which one of the following, if true, most strengthens Jane’s argument?

  A. The most violent characters depicted in movies and on television programs are adult characters who are portrayed by adult actors.

  B. The movies that have been shown to have the most influence on young people’s behavior are those that are promoted to young audiences.

  C. The people who make the most profits in the movie and television industry are those who can successfully promote their work to both young and old audiences.

  D. Many adolescents who engage in violent behavior had already displayed such behavior before they were exposed violence in movies.

  E. Among the producers who make both movies and television programs, many voluntarily restrict the subject matter of films directed toward young audiences.

  答案:B

  思路:J说由于恶少们很多是被电影带坏的,所以带暴力的镜头应该除掉。要支持,就要建立连接,说这些电影对孩儿们影响太大了,所以选B。

  A, 无关选项,成人角色原文没提过。

  C, 无关选项,搞影视的大腕跟原文也没关系。

  D, 削弱,说那帮小孩们从来就是暴力狂,跟影视没关系。

  E, 比较模糊,说是制作人们比较自觉,一般都删掉暴力镜头,可以说无关,也可以说削弱,但是绝对不是加强。

  20. A rise in the percentage of all 18-year-olds who were recruited by the armed services of a small republic between 1980 and 1986 correlates with a rise in the percentage of young people who dropped out of high school in that republic. Since 18-year-olds in the republic are generally either high school graduates or high school dropouts, the correlation leads to the conclusion that the republic’s recruitment rates for 18-year-olds depend substantially on recruitment rates for high school dropouts.

  Which one of the following statements, if true, most weakens the argument?

  A. A large number of 18-year-old high school graduates were recruited for the republic’s armed services in 1986 than in 1980.

  B. Many of the high-technology systems used by the republic’s armed services can be operated only by individuals who have completed a high school education.

  C. Between 1980 and 1986 the percentage of high school graduates among 18-year-olds recruited in the republic rose sharply.

  D. Personnel of the republic’s armed services are strongly encouraged to finish their high school education.

  E. The proportion of recruits who had completed at least two years of college education was greater in 1986 than in 1980.

  参考答案:C

  思路:题目的核心是要否定percentage of dropouts 与 percentage of recruitment的因果关系

  A:典型的混淆相对数概念和绝对数概念,文中比较的是比率,选项给的是绝对数;

  B:无关选项,和题目的核心比率没有太大关系。Tips: 注意many... only by.....这种表述。

  C:正确,指出结论的错误属于false dilemma。

  D:无关选项。此类错误属于false appeal。tips:注意.....(机构或人)strongly encourage something

  E:无关选项,percentage of those completed college education和题目的核心比率没有太大关系。

展开显示全文