想要做好GMAT逻辑考试部分取得一个不错的分数,光是在资料中学习各种理论知识没有什么实质性的帮助,考生需要学会分析整理题目的逻辑思路,找出逻辑链,然后才能根据题目要求顺利解答。比如常见的GMAT逻辑题削弱题,就需要从逻辑链入手才能做好。下面小编就通过真题来为大家做实例讲解。

  GMAT逻辑真题

  Some species of Arctic birds are threatened by recent sharp increases in the population of snow geese, which breed in the Arctic and are displacing birds of less vigorous species. Although snow geese are a popular quarry for hunters in the southern regions where they winter, the hunting season ends if and when hunting has reduced the population by five percent, according to official estimates. Clearly, dropping this restriction would allow the other species to recover.

  Which of the following, if true, most seriously undermines the argument?

  A Hunting limits for snow geese were imposed many years ago in response to a sharp decline in the population of snow geese.

  B It has been many years since the restriction led to the hunting season for snow geese being closed earlier than the scheduled date.

  C The number of snow geese taken by hunters each year has grown every year for several years.

  D As their population has increased, snow geese have recolonized wintering grounds that they had not used for several seasons.

  E In the snow goose's winter habitats, the goose faces no significant natural predation.

  正确答案:

  B

  题目解析:

  北极一些鸟类受到近来雪鹅数量激增的威胁,因为这些雪鹅在北极繁殖挤占了北极鸟类的底盘。尽管雪鹅在南方过冬的时期是猎人们喜欢的猎物,但有官方限制猎人最多只能猎捕其总数的5%,然后打猎季就必须终止。所以作者认为如果取消这项限制(让猎人打猎更多雪鹅),就能恢复北极其他鸟类的数量。(雪鹅少了北极鸟类就有地方繁殖了)

  提问:以下哪个选项如果成立,将最大程度削弱作者的观点?

  解析:作者观点是如果限制取消,猎人就能打猎更多雪鹅,就能恢复北极其他鸟类数量,所以最好的削弱点在于切断这个逻辑联系。

  选项分析:

  A 打猎限制是因为N年前雪鹅数量锐减而强制加上的。无关选项,不选。

  B 这个限制N年没生效了(意思是N年里猎人都没有在狩猎季打掉过超过5%的雪鹅,也就是说本来就没能力消灭掉5%的雪鹅,所以这个限制取不取消都一样,无法让猎人去打猎更多雪鹅,切断了逻辑联系,正确选项。

  C 每年被猎人打掉的雪鹅逐年增加。这个反而是加强作者观点的选项,不选。

  D 随着数量增加,雪鹅开始拓展新的过冬地点。因为有雪鹅跑到其他过冬地点去了,所以你这边打的多也没用。削弱了作者观点,但不如B程度严重。毕竟还是会有一部分留在原地的。

  E 冬季繁殖期,雪鹅没有很严重的天敌威胁。无关选项,不选。

  以上就是小编为大家实例讲解的GMAT逻辑题削弱题的解题方法和思路。希望各位考生能够有所了解,从中找到一些灵感和方法,完善自己的备考计划,练好GMAT逻辑。


展开显示全文